Flamtron d.o.o.

Veći font Resetiraj Manji font

Dodatna oprema

 

U našoj ponudi se nalaze i ostali nadzorni sustavi, ožičenja, ormarići, te uzemljenja za solarne elektrane.

Nadzorni sustav

 

Solarna elektrana je nečujna, pa je stoga teško uočiti kvar ili grešku. Što se kasnije uoči greška to će biti veći gubici. Stoga je potreban pouzdani nadzorni sustav s kojim možemo pratiti rad elektrane, te poslati nekoga da popravi element, koji je u kvaru.

Takav sustav mjeri dnevnu, tjednu i mjesečnu proizvodnju energije. Osim toga moguće je mjeriti i veličine koje mogu utjecati na rad elektrane jačina sunčevog zračenja, temperatura okoline, brzinu vjetra itd. Takve veličine se mogu pratiti preko GPRS i GSM-a. Primjer takvog sustava je DataLogger od tvrtke  PowerOne.

Izmjenjivači

 

Izmjenjivači su središte svake solarne elektrane. Oni pretvaraju istosmjerni napon, kojeg proizvode ćelije solarnih modula, u izmjenični napon.

Postoje dvije vrste izmjenjivača:

  • Izmjenjivači za autonomne ili samostalne fotonaponske sustave - zato što se ne spajaju na mrežu potrebno je zadovoljiti manje uvjeta koje postavlja distributer električne mreže. Zbog neujednačene proizvodnje električne energije, koristi se i pomoćni izvor (npr. generator).

  • Izmjenjivači za mrežne fotonaponske sustave - isplativije zato što se sva energija predaje mreži, pa se kroz određeni vremenski period može i zaraditi

Vaš izbor ovisi o tome da li želite prodavati ili skladištiti električnu energiju, te stoga izaberite vrstu izmjenjivača koji odgovara Vašim potrebama, ili možete napraviti kombinaciju ovih dviju vrsta.

Prema Vašim željama tvrtka Flamtron d.o.o. će pronaći optimalno rješenje za Vašu solarnu elektranu.  Naši partneri su renomirani svjetski proizvođači ABB, Power-One.

Nosiva konstrukcija

 

Nosiva konstrukcija omogućuje pričvršćivanje fotonaponskih ploča na željenu osnovu – zgradu ili zemljište. Osigurava odgovarajuće usmjeravanje solarnih ćelija.

Nosive konstrukcije za kose krovove

Montažni sustavi fotonaponskih modula integrirani na krovove cijenom su najprihvatljiviji no kut nagiba modula odgovara nagibu krova. U slučaju malih nagiba (<10°) postoje sustavi koji se integriraju na krovnu površinu s određenim dodatnim kutom nagiba. Sustav se montira na krovove nagiba ne većeg od 60° prema horizontalnoj površini, što velika većina krovova ispunjava.

Također je bitna orijentacija krova prema određenoj strani svijeta. Prema prinosu električne energije, u prednosti su krovovi orijentirani prema jugu.

 

Nosive konstrukcije za ravne krovove

Nosive konstrukcije za ravne krovne površine ostvarujemo bez bušenja podloge i dodatnih građevinskih radova tako da tako garantiramo sigurnost od vodopropusnosti i kondenzacije.

Za stabilnost sustava bitna je nosivost površine na koju obraćamo posebnu pažnju kako bismo osigurali stabilnost građevine. Nosivi sustavi mogu biti izvedeni s balastom za učvršćivanje ili bez balasta gdje se stabilnost održava samom konstrukcijom i montažom. Nosači fotonaponskih modula prilagođeni su vremenskim prilikama u kojima je FNE instalirana (udari vjetra, težina snijega, prenaponska zaštita). Osiguravamo nagibe modula koji osiguravaju optimalnu proizvodnju električne energije tijekom godine.

 

Nosive konstrukcije na zemlji

Fotonaponski moduli mogu biti postavljeni na zemlju gdje također treba voditi računa o udarima vjetra na tom području. Za razliku od sustava integriranih na krovovima, ovdje se može osigurati praćenje optimalnog položaja modula u odnosu na Sunce. To se postiže motoriziranim sustavima praćenja u jednoj ili dvije osi.

Sustavi za praćenje optimalne osunčanosti modula rezultiraju boljim prinosom električne energije, no izvedbe su složenije i skuplje.

 Horizontalni panelFiksna montaža/ jedan kutJednoosno praćenjeJednoosno praćenje s prilagodbom godišnjem dobuDvoosno praćenje
Prinos energije usporedno s optimalnim kutom nagiba -15% 0% 20% 26% 32%

 

Sustavi za praćenje optimalne osunčanosti modula rezultiraju boljim prinosom električne energije, no izvedbe su složenije i skuplje.

Fotonaponski moduli

 

Glavni element svake solarne elektrane su solarni paneli, koji predstavljaju generator solarne elektrane.

Fotonaponska ploča ili solarni panel se sastoji od grupe fotonaponska ćelija, kojih je najčešće oko 36, serijski povezanih, stvarajući module nominalnog napona od 12 V. Svaki pojedini fotoelektrični članak ima maksimalni izlazni napon od 600 do 700 mV, pa se fotoelektrični članci serijski povezuju stvarajući module nominalnog napona od 12 V. Snaga koju proizvodi jedan fotonaponski članak je relativno mali, pa se u praksi više članaka povezuju u grupu čime se formira fotonaponska ćelija, a više fotonaponskih ćelija čini jedan fotonaponski modul ili solarni panel ili fotonaponsku ploču. Kada se poveže više sunčevih panela dobije se polje fotonaponskih ploča, koji je dio solarne fotonaponske elektrane.

Energija Sunčevog zračenja koja dospije na Zemlju 10.000 puta je veća od energije potrebne da zadovolji potrebe čovečanstva, u razdoblju od jedne godine. Kada bi se promatralo da na jednom kvadratnom metru dospije 100 kWh godišnje, bilo bi potrebno prekriti površinu od 150 x 150 km2 da bi se dobila energija jednaka potrošnji za godinu dana (podatak iz 2001.). Danas se sve više počinje sa primjenom sunčevih fotonaponskih elektrana u industrijske svrhe, čak i u onim državama koje su bogate naftom.